13 Haziran 2009

Sahra Çölünü Koşarak Geçmek



Guzel bir belgesel izledim bu sabah: Running the Sahara. Sahra çölünü kosarak gecen 3 kosucunun hikayesini anlatiyor. Yapimci Matt Damon. Bir Amerikali, bir Kanadali ve bir Taiwanli'dan olusan kosucularin hikayesi Senegal'den basliyor. Hedef Kizildeniz. Sirasiyla Senegal, Moritanya, Mali, Nijer, Libya ve Misir'dan geciyorlar. Toplam 6000 kusur kilometre kosuyorlar ve 111 gun suruyor Kizildeniz'e ulasmalari. Zorlu bir macera oluyor. Kum firtinalari, uykusuzluk, yorgunluk, kilo kaybi, sakatlanmalar, motivasyon dusmesi, ekip icinde tatsizlik vb. bircok sorunla ugrasiyorlar ama sonunda basariyorlar. Neden kosmus bu adamlar deli mi bunlar diye sorabilirsin sevgili okur. Amac Afrika'daki su sorununa dikkat cekmek. Herkesin dunyadaki sorunlara dikkat cekmek icin farkli yontemi var. Sanirim onemli olan duyarli olabilmek.



Gunlerdir televizyonda Wii isimli oyun konsolunun reklamlarini izleyip duruyorum. Reklamda Wii ile spor yapabilecegimiz, kendimize gunluk programlar hazirlayip cok rahat fit olabilecegimiz propagandasi yapiliyor. Gecen gun bizim cocuk isten cikarken iki kizin eve gidip Wii'de hula hoop cevireceklerini duymus. Tam bir work out oluyormus. Neredeyse butun spor aktivitelerini bile evde ekran karsisinda yapmaya basladigimiz bir donemde 3 kosucunun Afrika'yi kosarak gecmesi beni cezbetti.



Ayrica Afrika kitasinin harika goruntuleri, çölün nefes kesen guzelligi, kosucular ve Afrikalilarin iliskisi, her ne kadar sonu basarili bitse de yasanan gerilimler, boylesi bir organizasyonun gerceklesmesi sirasinda karsilasilan guclukler, insan iliskileri gercekten izlenmeye deger.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder