10 Nisan 2013

A Young Doctor's Notebook (2012)


Yirmişer dakikalık dört bölümden oluşan bu mini televizyon dizisi şu sıralar pek çok insanın dilinde. Ben eksik kalır mıyım, tabi ki kalamam dedim ve bir gecede dört bölümü afiyetle izledim. Rus edebiyatçı Mikhail Bulgakov'un A Country Doctor's Notebook isimli, çeşitli öykülerden oluşan kitabından uyarlanan dizinin başrollerini emektar Harry Potter'ımız, Daniel Radcliffe ile Mad Men severlerin pek muhterem Don Draper'ı, Jon Hamm paylaşıyor. (Aslında paylaşmak denebilir mi bilemiyorum zira Radcliffe almış, götürmüş, uçmuş, koparmış, hem rolü daha fazla, hem de akılda en çok onun oyunculuğu kalıyor).

Hikaye, tıp fakültesinden yeni mezun olmuş genç bir doktorun, kuş uçmaz, kervan geçmez, en yakın yerleşim birimi at arabasıyla yarım gün mesafede, sürekli karla kaplı ücra bir köye doktor olarak atanmasıyla başlıyor. Doktor Vladimir Bomgard, kalabalık, cıvıl cıvıl bir şehir olan Moskova'da okumuş genç bir doktorken, her türlü sağlık sorunu için kendisinden hap ya da şurup isteyen, kimi zaman modern tıp yöntemlerini reddeden, frengi salgının kol gezdiği, ''tedavi olmazsan öleceksin'' tehditlerinin bile işe yaramadığı köylülerin arasında, üstelik her türlü sağlık sorununa (doğum yaptırmaktan ampütasyona kadar) çözüm bulması beklenen bir doktor haline gelir. Üstelik her hareketini dikkatlice izleyip, selefi Leopold Leopoldovich'i sürekli öven hemşireler nedeniyle deneyimsiz genç doktorun tedirginliği, kendine güvensizliği ikiye katlanır.

Bu mini televizyon serisi, kötü hava şartlarından dolayı hastahane binasına sıkışıp kalan, sosyal bir hayata sahip olmak şöyle dursun burnunun ucunu dışarı çıkartamayan, köylülerin cehaleti ile tek başına boğuşmaktan yorulan, kendisinden beklenilenlerin yükü altında ezilen Bomgard'ın zaman içinde geçirdiği ruhsal dönüşümü, hastalara olan yaklaşımındaki büyük değişimi, fiziksel ve manevi anlamdaki sıkışıp kalmışlığı anlatıyor. Biz de, Radcliffe'in genç, Hamm'in ise yaşlı halini oynadıkları Bomgard'ın bu karanlık yolculuğunda ona yarenlik ediyoruz. Anlatımın kara komedi olması, senaryoda esprili diyaloglar ve komedi unsurlarının bulunması bu işi yapmamızı kolaylaştırıyor. Daniel Radcliffe ürkek, tedirgin, deneyimsiz ama hevesli bir doktorken, zamanla vurdumduymaz birine dönüşen Bomgard'ı harika betimlemiş. Bütün duygularını, yaşadığı dönüşümleri izleyiciye aktarmayı başarmış. Jon Hamm (Radcliffe ile aralarındaki boy farkı insanı azcık düşündürtse de) dibe vurmuş, acı çeken, yetişkin Bomgard rolünde gayet iyi bir iş çıkarmış. Çekimler ve sahneler, başarılı oyunculuklar, üstelik bölüm sürelerinin kısa olması, hepsi A Young Doctor's Notebook'u izlemesi zevkli bir seyir haline getirmiş. Rus edebiyatını sevin sevmeyin, bu mini seriyi bir kenara not edin derim. 

2 yorum: