24 Haziran 2015

Yaz Okuma Listesi


Bu sene doğru düzgün kitap okuyamadım. Neyi okumak için aldıysam bıraktım. Başladığım tüm kitaplar yarıda kaldı. Hatta bazılarında yarıyı bile göremedim. Goodreads'i en son ne zaman açtığımı hatırlamıyorum bile. Tüm bu gelişmeler ışığında yaptığım analizlerden elde ettiğim verilerle kendime bir Yaz Okuma Listesi hazırlamaya karar verdim. Liste tamamen kadın yazarlardan oluşuyor. Gerçi kendimi tanıyorum, her an istisna yapabilirim (Mahir Ünsal Eriş'in kitabını hala okumadım mesela). Listeyi oluştururken uzun uzadıya düşündüm desem yalan olur. Epeydir okunmayı bekleyen kitap yığınını eşeleyip, gözüme ilk ilişenleri seçtim. Bu sebepten, herhangi bir tema çerçevesinde oluşturulmuş bir listeden ziyade her telden çalan eklektik bir liste görünümünde. Roman, hikaye ve anlatı olmak üzere üç farklı türü kapsıyor. 

1. Tezer Özlü- Çocukluğun Soğuk Geceleri: Bu kitabı geçenlerde aldım, daha kitaplık bekçiliği kadrosuna ataması bile yapılmadı. YKY arka kapaktaki tanıtım yazısında Özlü için "nostalji prensesi" demiş. Prenses kelimesini görmek tüylerimi diken diken etmeye yetse de "nostalji" kısmını merak ediyorum. 

2. Ayşegül Devecioğlu- Ağlayan Dağ Susan Nehir: Bu kitabı New York'a taşındığım sene almıştım. Onca zaman New York'da yaptığı memuriyet görevini, hiç şikayet etmeden İstanbul'daki kitaplıkta sürdürüyordu. Artık emekli etme yaşı geldi. 

3. Ayfer Tunç- Dünya Ağrısı: Çıkar çıkmaz satın aldığım, sonra kitaplığın bir köşesinde unuttuğum bu kitap da listeye üst sıralardan giriş yaptı.

4. Aylin Balboa- Belki Bir Gün Uçarız: Roman okuyamıyorsam öykü okurum, mottosuyla çıktığım bir kitapçı turnesinde satın almıştım. O gün bugündür kadrolu kitaplık bekçisi. 

5. Pınar Öğünç- Asker Doğmayanlar: Hemşiremin verdiği nice kitaptan biri. 

6. Tuğçe Tatari- Anneanne Ben Aslında Diyarbakır'da Değildim: Başlayıp yarım bıraktıklarımdan. Bu sefer bitireceğim.

Görüldüğü üzere listem uzun değil. Gerçi yazın çok yoğun çalışacağım için altı kitap bile gayet iddalı bir hedef gibi duruyor. Yine de Ağustos sonuna kadar hepsini okumayı planlıyorum. Aranızda yaz için okuma listesi yapan, ya da yapmayı düşünenler varsa, yorum bırakın, hem listelerimize bakıp ilerisi için fikir edinmiş olalım, hem de bu meydan okumayı birlikte tamamlayalım. 

5 yorum:

  1. Bu yaz için ben yaz okuma şenliğine katıldım ve şöyle bir liste hazırladım. İlerleyen zamanlarda güncelleyip listeyi tamamlayacağım. Kitapların hepsini okuyabileceğimi sanmıyorum ama en azından ne okuyayım diye uzun uzun düşünmem. Bir de bu şekilde liste olursa gaza gelip daha çok okurum diye düşünüyorum. İkimize de iyi okumalar :-)

    YanıtlaSil
  2. Senin listen benimkinden uzunmuş :) Olduğu Kadar Güzeldik favori kitaplarımdan biridir, umarım sen de beğenirsin. Pinuccia'nın okuma şenliklerine bir iki defa ben de katılmıştım ama hiç bitiremedim listemi. Yine de dediğin gibi insanı motive ediyor. Özellikle aylık kim ne kadar okumuş raporu yayınladığında :)

    İyi okumalar şimdiden!!

    YanıtlaSil
  3. Tezer Özlü'nün kitabını ve Dünya Ağrısı'nı okumuşum senin bu listeden. İkisi hakkındaki düşüncelerini de çok merak ediyorum. Dünya Ağrısı benim kasvetli bir ruh halindeyken okuduğum ve o ruh haline aynı içerikte karşılık veren bir kitaptı. Hatta öyle ki "Değil mi ama?!" "Ah bilmez miyim?" gibi cümleler sarfedip kitapla diyalog başlatmaya bile çalışmıştım :) O dönemde aynı minvalde konforlu bir battaniye olmuştu sanki bana. O nedenle yeri bir ayrı, bıraktığı tat ayrı oldu. Sana çok karamsar gelmezse inşallah sen de seversin.

    YanıtlaSil
  4. Tezer Özlü'ye başladım. Hem severek hem de zorlanarak okuyordum. Sonra biraz ağır geldi. Bir kenara koydum. Aylin Balboa'yı bitirip geri dönücem. Okudukça buraya yazmak istiyorum kitaplarla ilgili ama kısmet. Olmadı yüz yüze konuşuruz :)

    YanıtlaSil
  5. asker doğmayanlar'ı mutlaka oku diye eline tutuşturalı 3 sene oldu mu? :)

    YanıtlaSil