3 Şubat 2016

Listeli10: Ocak 2016


Bazılarımız daha 2016 demeye bile alışamadı belki ama Ocak ayı tüm hızıyla gelip geçti sevgili okur. Peki bu ay kültür-sanat işlerinde neler oldu? İlgimizi çeken, hoşumuza giden, belki de bir yerelere not ettiğimiz linkler, yazılar, haberler ve gelişmeler nelerdi? Bu postada size radarıma takılan, okuyup/izleyip beğendiğim veya bir şekilde haberdar olup yapılacaklar listesine eklediğim haberler ve gelişmelerden seçtiklerimi listeledim. Geçtiğimiz ay neler olmuş, neleri görmüş/okumuş ve ilginç bulmuşum on maddede aşağıda:

1. Geçtiğimiz ay beni heyecanlandıran gelişmelerin başında Barış Bıçakçı'nın 8 Ocak'ta raflara çıkan kitabı Seyrek Yağmur geliyor. Çıktığı gün hemşiremle İletişim'in Cağaloğlu'ndaki dükkanına gidip -başka kitaplarla birlikte- temin ettik kendisini. Hemen de okudum ama yorumumu bloga bir türlü yazamadım. En kısa zamanda diyelim.

2. İki aylık polisiye dergi 221B'nin ilk sayısı yayımlandı. İsmini Sherlock Holmes'ün Londra'daki hayali ev adresi 221B Baker Street'ten alan dergiyi duymayan kaldı mı merak ediyorum zira satışa çıkar çıkmaz yoğun ilgiyle karşılaşan dergi ilk birkaç gün kitapçılarda yok sattı. Derginin twitter hesabını takip etmek isteyenleri şuraya alalım.

3. Bir başka heyecanlı gelişme, benim hala gezme fırsatı bulamadığım Masumiyet Müzesi'ndeki eşyaların replikalarından oluşan bir serginin Londra'da Somerset House'da açılmasıydı. 3 Nisan 2016 tarihine kadar ziyaret edilebilecek sergi üzerine Orhan Pamuk'la söyleşi yapan Elif Şafak'ın yazısı The Guardian'da yayımlandı. Yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

4. Bant Magazin'in Ocak-Şubat sayısını pek beğendim. Neden bu dergiyi daha önce okumamışsam? 2015'in En'lerinin seçildiği listelerin (film, albüm, belgesel vs.) yanı sıra, !f Istanbul'da gösterilecek Dreamcatcher'ın konu ettiği derneğin kurucusu Brenda Myers-Powell, sene sonuna doğru yayımladığı Dare to Disappoint: Growing Up in Turkey isimli otobiyografik çizgi romanıyla dikkatleri üzerine çeken Özge Samancı, ve yerli sinema denince aklıma ilk gelen isimlerden biri olan Onur Saylak'la yapılan söyleşiler gayet iyiydi. Internet üzerinden ücretsiz okuyabileceğiniz Bant Magazine ulaşmak için tıktık.

5. Her ay düzenli okumaya çalıştığım ama bazı aylar alıp okuyamadığım Sabitfikir'in Ocak sayısı pek bir doluydu. Domestik şiddet romanlarını inceleyen, Carol ile Brooklyn'i değerlendiren, bir de 2016'nın öne çıkan edebi dizilerinden bahseden yazıları özellikle tavsiye ederim. Sabitfikir, dergide basılan yazıların bazılarını günler sonra internet sitesine yüklüyor. Kaçırılan yazılar için oraya bir göz atmakta fayda var.

6. Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi'nde (ANAMED) Günlük Sesler: Sesi Gündelik Hayat Üzerinden Keşfetmek isimli bir sergi açıldı. 20 Mart'a kadar ziyarete açık sergide gündelik hayatımızdaki seslerin yanı sıra dikkatimizden kaçan sesler de bulunuyor(muş). Sergiyi daha gezme fırsatı bulamadım, Şubat ayı listesinde. Hemşiremin hakkında yazdığı yazı ise şurada.

7. Bursa Nilüfer Belediyesi, Nazım Hikmet için pul çıkardı. Görür görmez belediyenin Twitter hesabına mesaj atıp Bursa dışında yaşayanların pulları nasıl temin edebileceğini sordum ama bir yanıt alamadım. Toplu bir kampanya mı başlatsak?

8. Huffington Post, 2016'da sinema filmi olarak izleyeceğimiz kitapların ve bu sene kütüphanemize eklemek isteyeceğimiz 32 yeni kitabın listesini yayımladı. Pocket'a kaydettim bile.

9. Sex and the City dizisinin yaratıcısı ve üçüncü sezondan sonra senaryoyu yazma işini bir ekibe devreden Darren Star, dizinin bitişinden memnun olmadığını, hatta mutlu sonla bitirilen dizinin varoluş sebebine ihanet ettiğini düşündüğünü açıkladı. Bu epey ilgimi çeken bir haberdi, zira diziden sonra çekilen iki filmle evli, çocuklu ve "çok mutlu" yaşam örgüsü devam ettirilmişti. Ortaya çıkan sonuçtan Darren da memnun değilmiş meğer.

10. New York Belediyesi, 10 Ocak'ta hayatını kaybeden ve NYC'ye "evim" diyen David Bowie'yi anmak adına 20 Ocak'ı David Bowie Günü ilan etti. #proudnewyorker

4 yorum:

  1. Güzel bir derleme olmuş. Ellerine sağlık. İlgimi çeken birkaç maddeyi hemen araştırmaya başlıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. İşe yaramasına sevindim :)

      Sil
  2. Masumiyet müzesini okudum. Lüpeleri merak ediyorum en çok..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı ne yazık ki hala okumadım. O yüzden müzeye de gidemiyorum. Umarım bu sene bitmeden müzeye ayak basabilirim :)

      Sil