26 Kasım 2011

Distopya 101: Fahrenheit 451


Distopyalarla aram olduğu pek söylenemez. Yıllar önce okuduğum ve yarım yamalak hatırladığım 1984'ü saymazsak elime distopik roman almışlığım yoktur. Birkaç hafta önce okuyacağım kitapları not ettiğim defteri karıştırırken gördüm ki listeme kaydettiğim epey bir distopik roman adı var. Hazır Queens Library elimin altındayken (malum kitap satın alma orucundayım) ben en iyisi bunca zamandır ihmal ettiğim distopyalara bir bulaşayım, seversem gerisi kendiliğinden gelir, dedim.

19 Kasım 2011

Cennet bir kütüphane değilse nedir?

"I have always imagined that Paradise will be a kind of library." Jorge Luis Borges

Mahallemizdeki halk kütüphanesini keşfettim. Hem de taşındıktan tam üç sene sonra! Bunca zamandır neredeymiş aklım diye sorup duruyorum şimdi. Queens'teki kütüphane ağında yaklaşık elli birim var(mış). Yani sadece Queens'te elli kütüphane var. Bunun Brooklyn'i, Manhattan'ı, Bronx'u, Staten Island'ı var. Varın bu şehirdeki kütüphane sayısını siz düşünün. İstediğiniz kitap mahallenizdeki kütüphanede yoksa internet üzerinden istiyorsunuz, diğer birimlerden geliyor. Bekleme süresi bir en fazla iki hafta. Bunun yanı sıra kütüphanelerin geniş de bir film koleksiyonu var. Burası benim gibi açgözlüler için tam bir mabed. İstediğiniz kadar açgözlü olabilirsiniz çünkü her şey bedava! Ne zaman gitsem elim kolum film dolu çıkıyorum içerden. Haftada en az iki gün ordayım. İçerisi her daim dolu. Yaşlısı, genci, öğrencisi, emeklisi her kesimden insan kütüphanenin üyesi.

1 Kasım 2011

Değişiklik

Geçen gün kapıldığım bir buhran sonucu blogun şablonunu değiştirdim. Atraksiyonlu bir şablon seçtim. Gerçi tek hadisesi tepede üç hareketli kare olması yoksa gayet basit bir görünümü var. (Hemşirem hemen "Aaa flash olayına girmişsin" dedi bu olaylardan anlayan biri edasıyla. Ben yaptığım şeye "flash" dendiğinden bile bihaberdim oysa.) Bu değişiklikten aldığım gazla blog ismi ve adresi arasındaki ikiliğe de son verdim. Kıymetlim, ilk gözağrım A Midsummer Night's Dream de ebediyete intikal etti. Benim eserek aklım yarın buraya başka bir isim de koyabilir, belli olmaz tabi. Ama yeni bir buhran dalgasına kadar vaziyet budur.

Edit: Atraksiyonlu şablon bana göre değilmiş. Denemiş ve yanılmış oldum. Sonuç: sadeliğe geri dönüş.