19 Mayıs 2015

Doğu Ekspresi ile Seyahat Edeceklere Notlar


Arkadaki manzaranın sürekli değiştiği dev bir pencerenin önünde oturup kitabınızı okumak ister misiniz? Ya da yemek yemek, bir şeyler içmek? Arada dışarıya bakıp uçsuz bucaksız ovaları, otlayan hayvanları, yeşilin binbir tonunu, yanınızdan aceleyle akan nehirleri, tepesi dumanlı dağları, ağaçların üzerindeki kar kalıntılarını görmek? Ya da trenle yarışır gibi dört nala koşturan atları izlemek, size el sallayan çobanlara karşılık vermek? Cevabınız evetse dermanınız hazır: Doğu Ekspresi'ne bir bilet almak!

Önceki yazımda, Nisan ayında Doğu Ekspresi ile Kars'a yaptığımız yolculuktan bahsetmiştim. Bu yazıda ise, bahsettiğim yolculuğu yapmak isteyeceklere yardımcı olacağını düşündüğüm bilgileri derledim. Öncelikle belirtmemde fayda var, biz Kars'a yataklı vagonda gittik. Dolayısıyla burada anlatacaklarım, yemekli vagon ile yataklı vagonda edindiğim tecrübelere dayanıyor. Pulman ve örtülü kuşet için başka sayfalara bakmanız daha faydalı olacaktır. 

Doğu Ekspresi her gün 18:00'de Ankara'dan hareket ediyor. Bizim gibi İstanbul'dan yola çıkacaklar için iki seçenek var. Ya uçakla ya da Yeni Hızlı Tren (YHT) ile Ankara'ya gideceksiniz. Aslında bu kısım yolculuğa çıkacakların keyfine kalmış. Esenboğa'da inip şehir merkezine gelmeye çalışmak yerine Pendik'ten YHT'ye binip Ankara garında inmenin bizi daha az yoracağını düşündüğümüz için trenle gitmeyi seçtik. Ama dönüşünüzü bizim gibi uçakla yapacaksanız Ankara'ya tren yerine uçakla gitmeyi tercih edebilirsiniz. Dediğim gibi o kısım tamamen yolcuların isteğine, nasıl rahat edeceklerine kalmış.     

Türkiye'deki tren bileti piyasası uçak bileti piyasasından biraz değişik. Yurtdışı trenlerinde farklı bir prosedür olabilir ama yurtiçi trenlerinde biletler seyahat tarihinden 15 gün önce satışa çıkıyor. Koltukların belirli bir fiyatı var. 15 gün önce de alsanız, yolculuk sabahı da alsanız bilet fiyatı değişmiyor. Burada önemli olan kriter, trende boş koltuk bulunması. Hareket günü pulmana yer bulmak yataklı vagona yer bulmaktan daha kolay olacağı için, yataklı vagonla seyahat edeceklerin biletleri son ana bırakmamasında fayda var. Biletinizi TCDD'nin internet sayfasından satın alabilir ya da rezervasyon yapabilirsiniz. 

* Yataklı vagon trenin 7. ve son vagonu. Yan yana sıralanmış toplam on kompartımandan oluşuyor. Kompartımanın sol tarafında iki geniş koltuk, sağ tarafında ise aynalı bir lavabo, küçük bir buzdolabı ile birkaç bölmeden oluşan bir dolap bulunuyor. Dolabın biraz yukarısında, duvara sabitlenmiş ve sırt çantalarınızı sığdırabileceğiniz büyüklükte bir raf var. Rafın hemen sağında ise paltonuzu asabileceğiniz duvar askıları mevcut. Sadece içeriden kilitlenebilen kompartıman kapılarında, örtülü kuşetin aksine, cam yok. Koltukların olduğu sol taraf, altlı üstlü ranza haline geliyor. 

* Yatakların ikisi de kullanıma hazır durumdaydı. Tek yapmamız gereken koltukları çevirip alttaki yatağı üste çıkarmak ve üstte duvara dayalı duran yatağı aşağı indirmek oldu. Hem çarşaf, hem de yastık kılıfı tertemizdi. Odadaki havlular da öyle.

* Kompartımanlarda tuvalet bulunmuyor. Vagonun iki ucunda bulunan biri alaturka, diğeri alafranga tuvaletleri kullanmanız gerekiyor. Hem tuvaletlerde hem de kompartımanda duvara monte sıvı sabun bulunduğundan yanınızda sabun taşımanıza hiç gerek yok.

* Kompartımanlar epey sıcak. Kapının hemen üzerinde derece ayarı ve elektrik düğmeleri var. Gece kapı kapalıyken etraf çok karanlık olduğundan, ranzadan aşağı inmek isteyenler tepetaklak yuvarlanmasın, ama öte yandan beyaz ışıkları yakıp eşi/dostu/diğer yolcuyu da uyandırmasın diye hafif ışık veren bir gece lambası mevcut. 

* Yanınıza her türlü yiyecek ve içeceği alabilirsiniz. Soğuk içeceklerinizi kompartımandaki buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Gerçi öğünler için yanınızda bir şeyler taşımazına hiç gerek yok. Yemek vagonunda her öğünü birer kez denedikten sonra vardığımız kanı şu: Doğu Ekspresi'nde kolay kolay aç kalmazsınız.

* Tren Ankara'dan sonra sırasıyla Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum'dan geçip Kars'a varıyor. Gece 00:30 gibi Kayseri'ye varacak, sabaha karşı da Sivas'tan geçecektik ama bu saatleri uykuda geçirdiğim için pek farkına varmadım. Sabah 8 civarında uyandığımda Sivas il sınırından çıkmış, Erzincan'a doğru yol alıyorduk.

* Arada diğer kompartımanlarda sigara içenlerin kokusu koridoru dolaşıp -kapınız kapalı da olsa- sizi bulabiliyor. Bu durumda pencereyi açıp içeriyi havalandırmak kesin çözüm sağlıyor.

Doğu Ekspresi ile ilgili aktaracaklarım bu kadar. Umarım okuyanlar arasında birilerinin aklını çelmişimdir. Anlatması benden, yolculuk etmesi sizden!

Sırada: Ani Harabeleri ve Çıldır Gölü

2 yorum:

  1. Kocaeli Üniversitesinin hatırası; o arada rastladığım doğu ekspreslerinin kokusu hala burnumda.. 36 Saat cam pencere açılmamış kompartımanlar, sigara-ter-çiş, nefes kokuları.... Off off....

    YanıtlaSil
  2. Pulmandaki durumu bilmiyorum ama yataklıda bu dedikleriniz yoktu. Gayet rahat ve sorunsuz bir yolculuk oldu.

    YanıtlaSil